αρετή ασκήσεις faceyoga laughs

Τι είναι η ρυτίδα και τι το κολλαγόνο και η ελαστίνη?

Νομίζω ότι όταν μιλάμε για την ομορφιά μας και την διατήρηση της νεότητάς μας η Νο1 λέξη είναι η ρυτίδα! Ενώ λέμε την λέξη ρυτίδα πολλές φορές την ημέρα, ξέρουμε τελικά τι είναι και πως δημιουργείται?

Ας πάρουμε λοιπόν τα πράγματα λίγο από την αρχή για να έχουμε καλά θεμέλια στην κατανόηση του προσώπου μας και του δέρματός μας. Θα τα γράψω και θα τα πω όσο πιο απλά μπορώ.

H ρυτίδα δημιουργείται στο θηλώδες χόριο, το οποίο βρίσκεται ακριβώς κάτω από την επιδερμίδα. Το πρόσωπο κάνει περίπου 15 συσπάσεις και εμπλέκει κατά μέσο όρο 10 μύες για μια απλή έκφραση. Αυτό το βλέπουμε χαρακτηριστικά σε ασκήσεις Face Yoga που ουσιαστικά θέλουμε να χτίσουμε μια κίνηση αργά και σταθερά. Για να μπορέσει αυτό να γίνει αποτελεσματικά πρέπει να έχουμε εξασφαλίσει την ελαστικότητα της επιδερμίδας μας. Γίνεται?

Η ελαστικότητα της επιδερμίδας είναι η ιδιότητάς της μετά από κάθε σύσπαση ή τέντωμα να επανέλθει στην αρχική της κατάσταση, χωρίς να κάνει ρυτίδες. Για την διατήρηση της σωστής ελαστικότητας της επιδερμίδας υπεύθυνες είναι η ελαστίνη και το κολλαγόνο.

Η ελαστίνη είναι η βασική τροφή του δέρματός μας. Η ελαστίνη είναι μια πρωτεΐνη, η πιο σημαντική από τις 30 συνολικά ελαστικές ίνες, με ελαστική ποιότητα και είναι πολύ σημαντικό συστατικό στοιχείο του συνδετικού ιστού του δέρματος. Η ελαστίνη μέσω των ελαστικών ινών είναι που μπορεί να δώσει την δύναμη σε ένα μυ να τεντώσει ακόμα και 100 φορές περισσότερο του μήκους του.  Η περιεκτικότητα της ελαστίνης του ανθρώπινου δέρματος κυμαίνεται μεταξύ 2,7 και 2,17%. Είναι το βασικό υγραντικό του δέρματος και σχηματίζεται από τους ινοβλάστες και όσο αυτοί μειώνουν την παραγωγή τους (λόγω της γήρανσης) τόσο το δέρμα αρχίζει να σπάει και να χαλαρώνει.

Τα όχι και τόσο καλά νέα για την ελαστίνη είναι ότι γεννιόμαστε με ένα σχεδὀν έτοιμο απόθεμα ελαστίνης στον οργανισμό μας και αφού δεν μπορούμε να το αυξήσουμε οργανικά το καλύτερο που μπορούμε να κάνουμε είναι να το κρατήσουμε για όσο περισσότερο καιρό μπορούμε. Και εδώ μπαίνει η συζήτηση ότι η ηλιακή ακτινοβολία, το στρες, το κάπνισμα, η κακή διατροφή όχι μόνο μειώνουν δραματικά τα αποθέματα ελαστίνης αλλά εκφυλίζουν και την μικρή αναδόμησή της.

Το κολλαγόνο είναι μια ομάδα ινωδών πρωτεινών που δίνουν ελαστικότητα στους συνδετικούς ιστούς. Το κολλαγόνο είναι από τις κύριες πρωτείνες για το δέρμα μας και χρησιμοποιείται ως πηγή αμινοξέων για την βελτίωση του δέρματος.  Στο σώμα μας έχουν 28 διαφορετικά είδη κολλαγόνου. Δεν χρησιμοποιείται αυτούσιο από τον οργανισμό, αλλά διασπάται σε μικρότερα μόρια – τα αμινοξέα. Με αυτό τον τρόπο γίνεται ευκολότερη η αφομοίωσή του. Το κολλαγόνο με απλά λόγια λειτουργεί σαν “κόλλα”  στους συνδετικούς ιστούς του δέρματος και δημιουργεί ένα δυνατό πλέγμα που επιτρέπει στο δέρμα μας να κινείται με ασφάλεια και ελαστικότητα.

Μετά τα 35 χρόνια μας όμως η παραγωγή του μειώνεται αισθητά και το ακόμα πιο δύσκολο είναι ότι η παραγωγή του δεν εἰναι τόσο καλής ποιότητας. Η διατήρησή του όμως αλλά και η παραγωγή καλύτερης ποιότητας κολλαγόνου μπορεί να εξαρτηθεί πολύ από εμάς μέσω της διατροφής (αμινοξέα, vitamin C) αλλά και της προστασίας από την ηλικακή ακτινοβολία.

Αφού λοιπόν είδαμε εν συντομία την ελαστίνη και το κολλαγόνο που διατηρούν την ελαστικότητα της επιδερμίδας μας πάμε να δούμε (που τώρα είναι πολύ εύκολο να το καταλάβετε ?) πως σχηματίζονται οι ρυτίδες.

Η αιτία σχηματισμού των ρυτίδων, όπως είπαμε, συνδέεται με την απώλεια ή τον εκφυλισμό της ελαστίνης αλλά και του κολλαγόνου.  Με το πέρασμα του χρόνου αλλά και πολλές επίμονες κινήσεις που κάνουμε για χρόνια στο πρόσωπο, δημιουργούν στο χόριο του δέρματος κενά. Αυτό σημαίνει ότι έχει διαταραχθεί ο συνδετικός ιστός και ανάλογα με το πάχος του δέρματος φαίνεται ως γραμμή ή ως ρυτίδα.

Έχουμε τις ρυτίδες έκφρασης και τις μόνιμες ρυτίδες. Οι ρυτίδες έκφρασης είναι η ρυτίδες που εμφανίζονται μόνο με την κίνηση και οι μόνιμες ρυτίδες αυτές που είναι εμφανείς και σε κατάσταση ηρεμίας του προσώπου.

Μετά από την αρκετά μεγάλη έρευνα και εμπειρία μου στο δέρμα, την λειτουργία και την ανατομία του θα σας πω ότι η Face Yoga είναι ένας από τους καλύτερους φυσικούς τρόπους να νικήσετε τις ρυτίδες.  Τώρα που έχουμε μιλήσει λίγο για την ελαστικότητα καταλαβαίνετε ότι οι ασκήσεις Face Yoga λειτουργούν ακριβώς εκεί που δημιουργούνται οι ρυτίδες δηλαδή στον συνδετικό ιστό. Μέσω της ενδυνάμωσης των μυών, της υπεραιμίας του προσώπου και της λεμφικής αποτοξίνωσής του, πολύ απλά αυξάνουμε την ελαστικότητα της επιδερμίδας!!! Και δεν είναι θεωρία γιατί το έχω δει με τα ίδια μου τα μάτια στο ίδιο μου το πρόσωπο!

Βέβαια όπως πολύ καλά ξέρουμε όλες δεν είναι μόνο ένα πράγμα που κάνει την διαφορά αλλά θα πρέπει να είναι ολιστική η προσέγγισή μας. Σωστή και αντιοξειδωτική διατροφή, ασκήσεις Face Yoga, πολύ καλή περιοποίηση του δέρματός μας, και αποτοξίνωση με guasha, roller ή ότι άλλο κρίνετε απαραίτητο και ταιριάζει στην καθημερινότητά σας!

Να αγαπάτε το δέρμα και το πρόσωπό σας! Είναι η εικόνα σας και η φωτογραφία της ψυχής σας!

Μην ξεχνάτε ότι μπορείτε να επικοινωνείτε μαζί μου για περισσότερες πληροφορίες πάνω στα θέματα ομορφιάς που συζητάμε ή και σε άλλα θέματα ομορφιάς που σας απασχολούν, διατροφή για ομορφιά, face yoga, μαθήματα face yoga και συμβουλευτική ομορφιάς στο email [email protected]

Διαβάστε πεισσότερα για την ομορφιά μας και ακολουθήστε με στα social media:

Youtube! ➜ youtube.com/flowcenter
Facebook! ➜ https://www.facebook.com/faceyogagreece/
Instagram! ➜ https://www.instagram.com/aretikafantari/

Ευχαριστώ πολύ για την υποστήριξή σας! ?

Αρετή

#faceyogawitharetikafantari

 

 

Share this post