Σκουαλένιο ή σκουαλάνιο

Σκουαλένιο ή Σκουαλάνιο? Τι είναι?

Γεια σας!

Σήμερα στο μικροσκόπιο θα βάλουμε το σκουαλένιο και το σκουαλάνιο. Μπορεί αρχικά να μην σας λέει πολλά σαν ονομασία αλλά βρίσκεται μέσα σε αρκετά προιόντα καλλυντικών και ίσως να πρέπει να αρχίσουμε να το αναζητάμε κιόλας στα προιόντα μας.

Το σκουαλένιο είναι μια οργανική ένωση που βρίσκεται στην φύση. Στην πραγματικότητα όλα τα φυτά και ζώα, όπως και ο ανθρώπινος οργανισμός, παράγουν σκουαλένιο ως μία βιοχημικά ενδιάμεση ουσία. Είναι μια ενδιάμεση ουσία γιατι ουσιαστικά είναι ο πρόδρομος για τη σύνθεση όλων ανεξαιρέτως των στερεοειδών, και όλων των φυτικών και ζωικών στερόλων όπως η χοληστερόλη. Με λίγα λόγια γεννηθήκαμε με αυτό!

Σήμερα εξάγεται κυρίως από το έλαιο του ήπατος καρχαριών, από όπου και η ονομασία της (από τη λατινική λέξη Squalus = καρχαρίας), αλλά υπάρχει και σε φυτικά έλαια, όπως το ελαιόλαδο. Επειδή όμως εδώ υπάρχει και η αρνητική δυστυχώς πλευρά, το κυνήγι και η υπερβολική αλιεία θέτουν του καρχαρίες σε κίνδυνο εξαφάνισης και έχουν αρνητικό αντίκτυπο στο θαλάσσιο οικοσύστημα, καθώς χρειάζεται πολύς χρόνος για την αναπαραγωγή και την ωρίμανση των καρχαριών. Ευτυχώς όμως η πιο υπεύθυνες εταιρείες καλλυντικών δεν χρησιμοποιούν σκουαλένιο που προέρχεται από τους καρχαρίες αλλά που χρησιμοποιούν σκουαλάνιο που προέρχεται από φυτική πηγή όπως η ελιά, από διαδικασία ζύμωσης όπως η μαγιά ή από άλλες βιοσυνθετικές διαδικασίες.

Άρα Ναι στο σκουαλάνιο και όχι στο σκουαλένιο!

Το σκουαλένιο παράγεται από τον οργανισμό μας και αυξάνεται με την πάροδο των χρόνων μέχρι και την περίοδο της εφηβείας μας, ενώ μετά την ηλικία των 20 αρχίζει να αποβάλλεται από τον οργανισμό μας, αφήνοντας το δέρμα πιο τραχύ, σκληρό και ευάλωτο. Άρα να ένα συστατικό που χρειάζεται αναπλήρωση 😉

Ποιά όμως είναι τα οφέλη του και πως γίνεται η απορρόφησή του?

  • Βοηθά στην αποκατάσταση του φραγμού των λιπιδίων και προστατεύει το δέρμα αλλά και τα μαλλιά από την αφυδάτωση.
  • Προστατεύει από τους περιβαλλοντικούς παράγοντες πίεσης, αλλά δρα και ως μαλακτικό.
  • Είναι ένα ενεργό λιπαρό συστατικό με μεταξένια αίσθηση καθόλου λιπαρή άρα απορροφάτε αμέσως.
  • Είναι άοσμο,άχρωμο και δεν προκαλεί ερεθισμούς

Η αποτελεσματικότητα του και η απορρόφηση του είναι σε υψηλά επίπεδα γιατί το δέρμα μας το αναγνωρίζει (αφού το παράγει και μόνο του) αμέσως μόλις εφαρμοστεί, έτσι το απορροφά γρήγορα και εύκολα, σε αντίθεση με άλλα έλαια που μπορούν να κάθονται στην κορυφή του φραγμού του δέρματος. Είναι επομένως τέλεια συμβατό με την επιδερμίδα μας!

Το σκουαλάνιο βοηθά στη διατήρηση της απαραίτητης υγρασίας, αφήνει το δέρμα εξαιρετικά απαλό και ομαλό, επιταχύνει τον κυτταρικό κύκλο και συμβάλλει στη μείωση των σημείων ερυθρότητας. 

Θέλετε και άλλα?

Βέβαια όπως σας λέω συνέχεια εσείς θα φτιάξετε την δική σας ρουτίνα ομορφιάς (Ask Me Why – Episode 4) βάση των δικών σας αναγκών και τύπου δέρματος.

Μην ξεχνάτε ότι μπορείτε να επικοινωνείτε μαζί μου για περισσότερες πληροφορίες πάνω στα θέματα ομορφιάς που συζητάμε ή και σε άλλα θέματα ομορφιάς που σας απασχολούν, διατροφή για ομορφιά, face yoga, μαθήματα face yoga και συμβουλευτική ομορφιάς στο email [email protected]

Διαβάστε πεισσότερα για την ομορφιά μας και ακολουθήστε με στα social media:

Youtube! ➜ youtube.com/flowcenter
Facebook! ➜ https://www.facebook.com/faceyogagreece/
Instagram! ➜ https://www.instagram.com/aretikafantari/

Ευχαριστώ πολύ για την υποστήριξή σας! 😉

Αρετή

# faceyogawitharetikafantari

 

Share this post